Aloittava yrittäjä, huomioi nämä kuusi asiaa kotisivujesi toteutuksessa
Oletko tekemässä kotisivuja yrityksellesi ensimmäistä kertaa? Tuntuuko aihe vaikealta ymmärtää? Mitä kaikkea pitääkään ottaa huomioon? Mistä aloittaa?
Aloittavalla yrittäjällä on paljon asioita hoidettavanaan ja kotisivut ovat yksi niistä. Tässä muutamia vinkkejä sivujesi toteutukseen. Jos kaipaat vielä neuvoja johonkin asiaan, ota yhteyttä, autan mielelläni!
1. Sivujen ulkoasu ja tyyli
Sivujen ulkoasun ja tyylin valitseminen voi tuntua työläältä. Erilaisia teemoja ja ulkoasupohjia on lukuisia, miten valita omalle yritykselle se oikea?
Mieti ensin oman yrityksesi brändiä ja imagoa, haluatko antaa yrityksestäsi modernin vai perinteisemmän vaikutelman? Mitä asioita haluat tuoda esille? Haluatko esitellä paljon kuvia vai koostuvatko sivusi enemmän asiapitoisesta tekstistä?
Usein valmiita teemoja pystyy muokkaamaan ainakin värien ja fonttien osalta. On hyvä valita mahdollisimman monipuolinen teema, jolloin myös ulkoasua pystyy enemmän muokkaamaan.
Voit etsiä inspiraatiota toteuttamistani verkkosivuista.
2. Sisällön tuottaminen sivuille
Ensivaikutelma on tärkein, joten mieti tarkkaan mitä ja millaista sisältöä sivustollesi laitat. Asiakkaallesi tulisi heti ensimmäisellä vilkaisulla käydä selväksi mitä, miksi ja kenelle yrityksesi tekee ja millaisia palveluja tarjoaa. Tuo siis nämä asiat heti etusivulla esille.
Ryhmittele sisältöä alavalikoilla ja vältä liian pitkiä tekstejä. Suosi lyhyitä ja ytimekkäitä kappaleita ja käytä sopivasti listoja. Piristä sisällön ilmettä sopivilla kuvituskuvilla. Käytä vain muutamia eri fontteja ja värejä, jottei sivustosta tule liian sekava. Jos et itse pysty kirjoittamaan tekstejä sivuillesi, voit palkata sisällöntuottajan kirjoittamaan ne.
Kuvia löydät kuvapankeista, voit ottaa niitä itse tai palkata ammattikuvaajan ottamaan kuvia sinusta ja yrityksestäsi. Kuvien valinnassa on hyvä ottaa yrityksen oma imago huomioon ja välttää liian kaupallisia kuvia.
3. Hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa heti alussa, koska jos kotisivujasi ei löydy Googlesta, ne eivät tuo sinulle asiakkaita. Hakukoneoptimointi auttaa varmistamaan, että sivusi nousee hakutuloksissa, kun ihmiset etsivät palveluitasi. Se tarkoittaa muun muassa sivuston nopeaa latautumista, selkeää sisältöä ja oikeiden hakusanojen käyttöä. Kun sivusi on optimoitu hyvin, asiakkaat löytävät sinut helpommin ilman kallista mainontaa.
Hakukoneoptimointi ei ole vaikeaa, mutta se vaatii aikaa ja tietoa. Kun panostat hakukoneystävällisiin kotisivuihin heti alussa, ne toimivat tehokkaammin ja tuovat asiakkaita pitkään. Usein hakukoneoptimoinnista ei ole riittävästi osaamista tai ymmärrystä, joten siihen kannattaa pyytää ulkopuolista apua. Selvitä kuitenkin tarkkaan mitä hakukoneoptimoinnin palveluita tarjoava yritys todella sinulla tarjoaa, jotta et maksa turhasta. Jos haluat kuulla minun palveluistani, ota yhteyttä tai lue lisää hakukoneoptimointi-sivuilta.
Aloittavalle yrittäjälle voi aluksi olla järkevää panostaa avainsanatutkimukseen, kilpailija-analyysiin ja sisältösuunnitelmaan. Näillä pääsee jo pitkälle ja pystyt hyödyntämään tietoja sivujen sisällöntuotannossa.
4. Päivitä sivujasi itse
Jos haluat pystyä päivittämään sivujasi itse, tarvitset sivustollesi sisällönhallintajärjestelmän. Suosituin sisällönhallintajärjestelmä on ehdottomasti WordPress. Siihen on saatavilla paljon ilmaisia ja myös maksullisia (edullisia) ulkoasupohjia ja lisäosia. WordPressiä ylläpidetään säännöllisesti tietoturvan ja korjausten osalta. Lisäksi se on ilmainen.
WordPressin käyttö voi alkuun tuntua monimutkaiselta, mutta pienen opettelun jälkeen se on hyvin looginen käyttää. Jos haluat oppia käyttämään WordPressiä paremmin, tutustu WordPress-koulutukseeni.
5. Yhteistyökumppanit
Jos olet näppärä tietokoneiden kanssa, saatat pystyä toteuttamaan sivustosi itse, mutta usein apua tarvitaan ainakin sisällönhallintajärjestelmän asentamiseen ja ulkoasun muokkaamiseen.
Tässä kohtaa hyvät yhteistyökumppanit ovat tärkeitä! Tarvitset mahdollisesti sivujesi ulkoasulle suunnittelijan, logollesi tekijän, sisällöntuottajan ja sivuston teknisen puolen toteuttajan, tai sitten vain jotain näistä.
Tärkeää kuitenkin on että näiden tekijöiden kanssa yhteistyö pelaa! Aina ei siis kannata valita tekijää vain hinnan perusteella. Se voi kostautua, kun ja jos ongelmia ilmenee ja tekijä ei siinä vaiheessa enää vastaa yhteydenottoihisi tai levittelee käsiään ongelmien kanssa.
Itse olen erikoistunut verkkosivujen ja verkkokauppojen toteuttamiseen, hakukoneoptimointiin ja valokuvaukseen. Mutta minulla on joukko upeita yhteistyökumppaneita, joilta hoituu logon ja muiden graafisten elementtien suunnittelu ja sisällöntuottaminen.
6. Budjetti
Budjettisi vaikuttaa aika suorasti siihen miten hienot ja laajat sivut saat. Jos et siis tee niitä itse. Ajattele sivustoa osana markkinointibudjettiasi, koska sehän se on, markkinoinnin perusta.
Sivuiltasi löytyvät kaikki tärkeät tiedot, ohjaa siis liikennettä niille. Ensivaikutelma on tässäkin kohtaa olennainen asia. Älä siis tee sivujasi kiireellä ”kunhan nyt jotain saadaan äkkiä nettiin”. Myönnä itsellesi, jos et hallitse tätä osa-aluetta, jätä se silloin paremmin osaavien käsiin, äläkä tee itse kotikutoisen näköisiä sivuja. Vaikka sivujen sisältö onkin ulkoasua tärkeämpää, vaikuttaa ulkoasu ja sivuston muu tekninen toimivuus sekä hakukonelöydettävyys kuitenkin siihen millaisen kuvan asiakkaasi yrityksestäsi saa.
Aloittavana yrittäjänä budjettisi voi kuitenkin olla alkuun pieni ja voit silti saada teetettyä tyylikkäät sivut. Kysy tarjousta useammalta tekijältä ja suosituksia muilta yrittäjiltä, näin saat paremmin muodostettua mielikuvan siitä mitä mikäkin maksaa ja kuka tekijä olisi sinulle paras.
Selvitä myös löytyykö kotikaupungistasi yrityksille suunnattuja neuvontapalveluita ja mahdollisia tukia. Esimerkiksi Lahdessa on useampana vuotena myönnetty yrittäjille yrityspalveluseteleitä.
Jos haluat tarjouksen minulta sivujesi toteuttamiseen, ota yhteyttä. Kuulen mielelläni lisää millaisia toiveita, tarpeita ja ideoita sinulla on!

Haluatko tutustua paremmin Mariin ja Internesiaan?
- Kuka olen – Lyhyt esittely minusta ja taustastani.
- Kotisivut – Suunnittelen ja toteutan selkeät ja toimivat verkkosivut yrityksellesi.
- Verkkokauppa – Autan sinua luomaan toimivan ja myyntiä tukevan verkkokaupan.
- Hakukoneoptimointi – Parannan sivustosi näkyvyyttä Googlessa ja autan saavuttamaan parempia sijoituksia hakutuloksissa.
- WordPress-koulutus – Opetan, kuinka päivität ja hallitset verkkosivujasi itse.
- Valokuvaus – Otan sinusta laadukkaita kuvia, jotka tukevat brändiäsi ja viestintääsi.
- Tyytyväisiä asiakkaitani – Katso mitä asiakkaani sanovat palveluistani.
- Ota yhteyttä – Jutellaan lisää miten voisin auttaa sinua!