Laita viestiä mari@internesia.fi | Kotisivut, verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja koulutus  – Internesia – Lahti

Verkkosivujen ylläpito

Kaiken A ja O on verkkosivujen ylläpito säännöllisesti

Mitä tehdä sen jälkeen, kun sivut on julkaistu?

Huokasit helpotuksesta, että verkkosivut on nyt julkaistu ja urakka on ohi. Ajattelit jättää rauhallisin mielin verkkosivujen ylläpitoon sekä päivittämiseen liittyvät asiat taaksesi?

Kyllä, olet ottanut jo ison askeleen. Onnittelut siitä! Jotta matka jatkuu yhtä sujuvasti kuin tähänkin saakka, kaikki ei ole vielä tässä.

Olet panostanut sivuihisi rahallisesti sekä ajallisesti. Vähän sama asia kuin olisit istuttanut siemenet multaan, kastellut niitä ja nyt ne olisivat puhjenneet kukkaloistoksi. Ethän missään nimessä tahdo noiden kasvien kuolevan vaan jatkat puutarhurointia ravitsemalla sekä hoivaamalla istutuksiasi?

Tämä sama pätee myös verkkosivuihisi.

Verkkosivujen ylläpidosta täytyy pitää hyvää huolta myös tulevaisuudessa. Ethän halua, että sivustosi kaatuu kesken mainoskampanjan tai verkkokaupan asiakastiedot päätyvät vääriin käsiin? Hyvä, en minäkään tahdo sellaista sinulle.

Verkkosivujen ylläpidon haasteet - Tietoturva sekä säännöllinen päivittäminen

Kaiken a ja o on verkkosivujen ylläpito säännöllisesti, jotta sivut pysyvät tietoturvallisina sekä toimivina. Jos päivitykset jäävät tekemättä pitkäksi aikaa, sivut saattavat lakata kokonaan toimimasta tai ne voivat muuttua hakkerin unelmakohteeksi tietoturva-aukon vuoksi.

Pitkään päivittämättä olleiden verkkosivujen lisäosat eivät välttämättä enää toimi uusimman WordPress-version kanssa. Jos päivityksiä ei ole tehty aikoihin, sivusto voi jopa rikkoutua päivittäessä.

Suoritin asiakkaalle hänen vuosia koskematta olleeseen WordPress-sivustoonsa päivittämistä. Jopa PHP-kielen (=ohjelmointikieli, jolla WordPress on toteutettu) versio oli aikojen saatossa vanhentunut palvelimella.

Toimimattomien lisäosien vuoksi minun piti ottaa varmuuskopioita sekä palauttaa sivusto useampaan kertaan. Lisäksi en voinut tehdä tarvittavia muutoksia WordPress hallinnan kautta vaan lisäosien poistaminen täytyi operoida manuaalisesti suoraan palvelimen tiedostoista.

Jos sivuston lisäosia ei ole päivitetty vuosiin, voi olla mahdollista, että tällä välillä myöskään niiden kehittäjät eivät ole enää tehneet niihin päivityksiä eli lisäosan päivityksiä ei ylipäänsä ole saatavilla enää missään.

Päivityksen puutteiden vuoksi lisäosa ei enää toimi tai se ei ole tietoturvallinen. Tämä vaikeuttaa muun muassa koko sivuston päivittämistä, jos toimimaton lisäosa antaa virhekoodia, ja koko WordPress kaatuu. On helpompi tehdä säännöllisiä päivityksiä kuin saattaa vuosia päivittämättä olleen sivuston päivitykset ajan tasalle.

Harppaus hakukonenäkyvyyteen - Ensiaskeleet sivujen julkaisun jälkeen

Verkkosivujen julkaisun jälkeen kannattaa vielä kertaalleen varmistaa, että ne toimivat halutulla tavalla kaikissa laitteissa (puhelin, tabletti, tietokone). Myös sivujen yhteydenottolomake kannattaa testata.

Jos huomaat sivujen toiminnassa jotain häiriötä, pyydä verkkosivujen tekijää korjaamaan mahdolliset puutteet. Tai, jos olet tehnyt sivut itse, selvitä, miten voit saada sivuston jälleen toimimaan.

Itse testaan kaikki rakentamani sivut jo ennen niiden julkaisua. Verkkosivupaketteihini sisältyy takuupalvelu, johon kuuluu tarvittavien korjausten tekeminen jo esillä oleviin sivuihin, mikäli niillä ilmenee jotain hämminkiä julkaisun jälkeen. Tavoitteeni on aina varmistaa sivujen paras mahdollinen toimivuus.

Sivupaketteihini sisältyy myös tekninen hakukoneoptimointi, ja lisään sivut Google Search Consoleen, joka auttaa Googlea indeksoimaan ne nopeammin. Indeksoiminen tarkoittaa sitä, että Google nappaa sivuston sisällön omaan tietokantaansa, jotta se näkyy paremmin hakutuloksissa, kun käyttäjät etsivät kyseistä aihetta.

Minulta on mahdollista ostaa erikseen myös laajempia hakukoneoptimoinnin palveluita, joilla sivuston näkyvyyttä Googlessa on mahdollista parantaa.

Verkkosivuston ylläpito ABC

Verkkosivujen ylläpito ABC – Tee se itse tai ulkoista asiantuntijalle

WordPress -päivitykset on hyvä tehdä vähintään kerran kuukaudessa. Jos hoidat sivujen ylläpidon itse, voit tehdä päivitykset aina, kun niitä on saatavilla. Varmista säännöllisesti, että myös teeman ja lisäosien päivitykset ovat ajan tasalla. Jos lisäosia ei päivitetä, se heikentää sivujen tietoturvaa.

Huolehdi, että sivujen varmuuskopiointi on päällä ja, että varmuuskopiointi tapahtuu riittävän usein. On suotavaa varmuuskopioida sivusto aina ennen kuin alat päivittää sivuston alustaa. Jos päivityksessä tapahtuu jotakin odottamatonta, sinulla on jemmassa versio, josta lähdit liikkeelle.

Verkkosivujen kulut julkaisun jälkeen – Hosting, lisenssit sekä päivitykset

Hintakysymyksissä on viisainta ajatella kokonaisuutta. Hosting sisältää yleensä webhotellin, verkkotunnuksen eli domainin sekä sähköpostilaatikoita, ja näitä palveluita ei kannata valita ainoastaan hinnan perusteella. Valitettavan usein tässäkään asiassa halvalla ei saa hyvää.

Hostingpalvelu pienelle nettisivustolle maksaa noin 100-150 euroa vuodessa. Hyvä hostingpalvelu (itse suosittelen Zoneria ja Hostaania) pitää myös PHP-kielen version ajan tasalla sekä päivittää sitä automaattisesti säännöllisesti. Näin päivittäminen ei jää asiakkaan vastuulle.

Verkkosivuston ylläpitokuluihin kuuluu myös sivujen alustan päivitysmaksu, jos työn teetättää ulkopuolisella.

Suosittelen lämpimästi palkkaamaan sivujen alustan päivittämiseen ammattilaisen, jotta toimi ei yrittäjyyden arjen keskellä jää tekemättä tai siirry liian pitkän ajanjakson päähän. Asiantuntija osaa päivityksen yhteydessä huomioida sivuston kokonaisvaltaisen toimivuuden.

Verkkosivustolla voi olla käytössä myös maksullinen teema tai lisäosia. Muistathan uusia näiden lisenssit säännöllisesti. Jos lisenssi ei ole voimassa, teemaan tai lisäosaan ei saa enää tietoturva- tai korjauspäivityksiä.

Maksullisten teemojen sekä lisenssien vuotuisten käyttöoikeusmaksujen kustannukset vaihtelevat noin 50 eurosta ylöspäin. Kun taas WordPress-sisällönhallintajärjestelmä on niin sanottu avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joka itsessään on maksuton. Eli muutkin kuin järjestelmän luoja pystyvät koodaamaan ohjelmiston oheen haluamiansa lisäosia eikä siitä tule erillistä kulua.

Verkkosivujen ylläpidon viiden vuoden visio

Viiden vuoden visio – Näin kehität verkkosivujesi elinkaarta pidemmäksi

1. vuosi / Kestävän pohjan luominen

Vasta perustettuun sivustoon liittyy perusylläpitoa sekä tarvittaessa hienosäätöä. Jos sivustolla on blogi, näkyvyyden parantamiseksi siihen kannattaa lisätä vähintään 2-4 artikkelia kuukaudessa. Heti alusta alkaen on myös tärkeää seurata hakukoneoptimoinnin tuloksia sekä tehdä niiden pohjalta tarvittavia muutoksia.

2. vuosi / Suunnan tarkistaminen

Seuraavina vuosina voit toteuttaa sivuston ulkoasun parantamista esimerkiksi päivittämällä kuvia sekä tekstejä. Sisältömuutoksissa kannattaa huomioida asiakkaiden yhteydenotot sekä heidän antamansa palautteet. Näin pystyt varmistamaan, että sivusi vastaavat asiakkaittesi tarpeisiin sekä kysyntään oikealla tavalla.

3.-4. vuosi / Lisätoimintojen aikakausi

Nyt saattaa olla paikallaan laajempi visuaalinen päivitys, joka voi pitää sisällään esimerkiksi sivuston yleisen ilmeen, värimaailman sekä asettelun muuttamista. Tässä vaiheessa voit miettiä myös lisätoimintojen kuten esimerkiksi verkkokaupan käyttöönottoa, jos koet uudet ominaisuudet tarpeelliseksi.

5. vuosi / Laaja-alainen päivitys tai uudelleenrakentaminen

Riippuen yrityksesi kasvutahdista sekä kehittyvästä teknologiasta, tässä vaiheessa voi olla aika täydelliselle sivujen päivitykselle tai uudelleenrakennukselle. Sivut kasvavat ja kehittyvät yrityksesi mukana.

Muista nämä!

  • Verkkosivujen ylläpidon toimivuudesta huolehtiminen on yksi yrityksesi menestystekijöistä. Ei riitä, että sivut on kerran tehty, niitä täytyy myös huoltaa. Tietoturvalliset ja kaikilla laitteilla toimivat verkkosivut kertovat huolenpidosta sekä asiakkaita että omaa toimintaasi kohtaan.
  • Muista päivittää sekä varmuuskopioida sivustosi säännöllisesti.
  • Jos tarvitset ammattilaisen apua, autan mielelläni, yli 18 vuoden kokemuksella. Tilaamalla minulta WordPress-ylläpitopaketin voit varmistua siitä, että verkkosivuillasi on ja pysyy kaikki kunnossa. Kysy lisää!

Jaa tämä artikkeli