Laita viestiä mari@internesia.fi | Kotisivut, verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja koulutus  – Internesia – Lahti

Selaimen välimuistin salat

Selaimen välimuistin salat - Internesia

Tämä aihe tulee aika usein esille asiakkaideni keskuudessa. Teen muutoksia esimerkiksi heidän sivujensa ulkoasun tyylitiedostoon, asiakkaani katsoo sivuja, mutta muutokset eivät hänelle näy. Miksi näin?

Selainten kehittäjät ajattelevat, että internet on hidas tai tarkemmin sanottuna internet-yhteytesi on hidas. Tämä tarkoittaa sitä, että on nopeampaa ladata jotakin tietokoneeltasi kuin internetistä. Monilla sivustoilla on tiedostoja ja elementtejä, jotka toistuvat useilla sivuilla. Tällaisia ovat esimerkiksi tyylitiedosto tai logokuva.

On siis järkevämpää tallentaa nämä tiedot koneellesi sen sijaan, että ne aina ladattaisiin uudelleen internetistä. Tätä kutsutaan selaimen välimuistiksi (cache) ja se on siis vain paikka koneellasi, jossa selain säilyttää tiedostoja jos niitä joskus tarvitaan uudelleen.

Syy miksi tekemäni muutokset eivät heti näy piileekin juuri tuossa selaimen välimuistissa. Sinne on tallentunut vanha tyylitiedosto ja selain lataa sen sieltä sen sijaan, että lataisi uuden tiedoston internetin välityksellä palvelimelta.

Tämän vuoksi neuvonkin asiakkaitani aina tyhjentämään selaimensa välimuistin, jotta muutokset tulevat näkyviin. Toinen vaihtoehto on päivittää selainikkunaa, mutta tähän ei riitä normaali päivitysnappulan tai F5-pikanäppäimen painaminen, vaan päivitys täytyy tehdä näppäimistön Shift-näppäin pohjassa. Tämä kertoo selaimelle, että päivitä sivu ja jätä välimuisti huomioimatta eli lataa sisältö internetistä koneen kovalevyn sijaan.

Joskus selaimen välimuistin tyhjentäminen auttaa myös muihin selaimessa ilmeneviin ongelmiin. Välimuistin tiedostot vaan menevät joskus ”sekaisin” ja tyhjentäminen auttaa ratkaisemaan ongelman. Välimuistin tyhjentämisen jälkeen voit jatkaa seikkailuasi internetissä normaalisti, selaimesi tallentaa taas uudelleen tarvitsemiaan tiedostoja välimuistiinsa.

Jaa vinkkejä muillekin!