Sisällönhallintajärjestelmä kotisivuille
Monet asiakkaani miettivät usein mikä sisällönhallintajärjestelmä heidän olisi hyvä valita sivustolleen. Olin itse pitkään Joomlan kannattaja, mutta nykyään toteutan kaikki sivustot WordPressille. Miksi? Koska WordPress on mielestäni helppokäyttöisempi ja monipuolisempi.
Kaikissa sisällönhallintajärjestelmissä on omat hyvät ja huonot puolensa, niistä alla koottuna muutamia.

WordPress
Paras vaihtoehto aloittelijalle ja pk-yrityksille. Helppo käyttää ja laajentaa.
Plussat:
- Helppokäyttöinen – Soveltuu aloittelijoille, sillä hallintapaneeli on selkeä ja intuitiivinen.
- Laaja lisäosavalikoima – Saatavilla tuhansia ilmaisia ja maksullisia lisäosia, joilla voi lisätä toiminnallisuuksia ilman koodausta.
- Iso käyttäjäyhteisö – Tuki ja ohjeet ovat helposti saatavilla, koska WordPressillä on maailman suurin käyttäjäkunta.
- SEO-ystävällinen – Hyvät hakukoneoptimointilisäosat (esim. Yoast SEO ja Rank Math) ja nopeat teemat tukevat parempaa näkyvyyttä Googlessa.
- Sopii monenlaisiin projekteihin – Käytetään blogeista verkkokauppoihin ja yrityssivustoihin.
Miinukset:
- Tietoturvariskit – Suosionsa vuoksi se on yleinen hakkeroinnin kohde, joten säännölliset päivitykset ovat välttämättömiä.
- Voi hidastua lisäosien kanssa – Jos sivustolla käytetään liikaa lisäosia, suorituskyky voi kärsiä.
- Räätälöinti vaatii taitoja – Vaikka perusmuokkaukset ovat helppoja, syvällisempi muokkaaminen edellyttää koodausosaamista (HTML, CSS, PHP).

Joomla
Sopii keskikokoisiin sivustoihin, joissa on monipuolisia sisältötyyppejä ja käyttäjähallintaa.
Plussat:
- Monipuolisempi sisällönhallinta – Joomla sopii hyvin monimutkaisempiin verkkosivuihin, joissa on paljon erilaisia sisältötyyppejä.
- Parempi käyttäjähallinta – Tarjoaa enemmän mahdollisuuksia käyttäjäroolien ja oikeuksien hallintaan kuin WordPress.
- SEO-ystävällinen – Joomla sisältää valmiiksi hakukoneoptimointityökaluja ilman lisäosia.
- Turvallisempi – Joomla on vähemmän haavoittuvainen kuin WordPress, koska se käyttää valmiiksi turvallisempia asetuksia.
Miinukset:
- Jyrkempi oppimiskäyrä – Käyttöliittymä on monimutkaisempi kuin WordPressissä, joten aloittelijalle sen oppiminen voi olla haastavaa.
- Vähemmän lisäosia ja teemoja – Vaikka laajennuksia löytyy, niitä on huomattavasti vähemmän kuin WordPressille.
- Päivitykset voivat rikkoa sivuston – Joissakin tapauksissa isommat Joomla-päivitykset saattavat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia lisäosien kanssa.

Drupal
Paras suurille ja teknisesti vaativille verkkosivustoille, joissa tarvitaan erinomaista turvallisuutta ja suorituskykyä.
Plussat:
- Erittäin joustava ja skaalautuva – Sopii suurille ja teknisesti vaativille verkkosivustoille.
- Turvallisuus – Drupal on yksi turvallisimmista sisällönhallintajärjestelmistä, ja sitä käytetään usein valtionhallinnon ja suuryritysten sivustoilla.
- Tehokas käyttäjähallinta – Mahdollistaa monimutkaisten käyttäjäroolien ja käyttöoikeuksien hallinnan.
- Nopea ja kevyt – Vaikka Drupal on teknisesti vaativampi, se toimii nopeammin ja tehokkaammin kuin WordPress tai Joomla, jos se on optimoitu hyvin.
Miinukset:
- Vaatii teknistä osaamista – Drupalin käyttöönotto ja ylläpito vaativat huomattavasti enemmän koodaustaitoja kuin WordPress tai Joomla.
- Pienempi lisäosavalikoima – Toiminnallisuuksien lisääminen vaatii enemmän räätälöintiä, koska lisäosien määrä on rajoitetumpi.
- Jyrkkä oppimiskäyrä – Drupalin käyttöliittymä ei ole yhtä käyttäjäystävällinen kuin WordPressissä tai edes Joomlassa, joten se ei ole paras valinta aloittelijalle.
Onko sisällönhallintajärjestelmän valinnalla suurta merkitystä?
Käytännössä ei ole. Varsinkin jos käytät ammattilaisen apua sivustosi pystyttämiseen ja saat opastuksen sisällönhallintajärjestelmän käyttöön. Jos olet vasta aloittamassa kotisivujen tekoa, WordPress on sinulle helpoin ja joustavin valinta. Jos taas tarvitset enemmän hallintaa ja turvallisuutta, Joomla tai Drupal voivat olla parempia vaihtoehtoja.
Onko sisällönhallintajärjestelmien hinnoissa eroa?
Kaikki nämä ovat ilmaisia ohjelmistoja. WordPress.com tarjoaa ilmaista palvelintilaa, mutta se on mahdollista asentaa myös omalle palvelimelle niin kuin Joomla ja Drupalikin. Palvelintilan ja domainin hinnat riippuvat palveluntarjoajasta. Jos etsit sopivaa palveluntarjoajaa, katso ketä suosittelen.
Tarvitsetko apua?
Jos tarvitset apua sisällönhallintajärjestelmän valinnassa, vaihtamisessa, päivittämisestä tai sivuston toteuttamisessa, laita viestiä niin jutellaan lisää.