Kaipaatko selkeitä vinkkejä kotisivuihin, verkkokauppoihin ja digimarkkinointiin? Liity sisäpiiriini!

Kirjoittaminen blogiin – miten aloittaa ja mistä löytää aiheita?

Kirjoittaminen blogiin

Taasko sinne blogiinkin pitäisi kirjoittaa?

Kirjoittaminen blogiin on yksi tapa tuottaa sisältöä ja saada esimerkiksi omille kotisivuille lisää kävijöitä. Mutta mistä löytää aikaa ja inspiraatiota kirjoittamiselle?

Tätä pohdin usein itsekin. Yritän kirjoittaa yhden blogikirjoituksen viikossa, mutta joskus sekin takkuaa, varsinkin jos on paljon muita töitä. Jos eläisin vain sisällöntuotannolla, tulisi kirjoituksia tehdä useampia viikossa.

Mistä sitten pienyrittäjä löytää aikaa blogin kirjoittamiselle kaikkien muiden töiden ohessa? Miten kirjoittamista voisi helpottaa?

Seuraa ajankohtaisia uutisia ja kirjoituksia omalla alallasi

Mistä muut kirjoittavat? Olisiko sinulla omaa näkökulmaa samaan aihealueeseen? Älä pelkää tarttua suosittuihin aiheisiin – tärkeintä on, että tuot niihin jotain uutta. Voit esimerkiksi jakaa omia kokemuksiasi, tarjota käytännön vinkkejä tai kirjoittaa aiheesta eri kohderyhmälle kuin muut.

Voit myös tarkastella, mitä kysymyksiä ihmiset esittävät kommenteissa, keskustelupalstoilla tai somekanavissa. Näin löydät aiheita, joihin ei ehkä ole vielä kattavasti vastattu. Kun lähestyt tuttua aihetta uudesta kulmasta, blogikirjoituksesi erottuu ja tarjoaa lukijoille aidosti hyödyllistä sisältöä.

Useampia ideoita kerralla

Mieti useampi blogikirjoituksen aihe tai idea valmiiksi kerralla. Näin sinun ei tarvitse jokaisella kerralla miettiä erikseen, mistä kirjoittaisit, vaan aiheita on valmiina ja voit ryhtyä saman tien kirjoittamaan. Jos saat idean hyvään kirjoitusaiheeseen kesken työpäivän, laita se heti ylös esimerkiksi puhelimen muistioon, niin se ei pääse unohtumaan. Kun asiakkaasi kysyy jotain, voit kirjoittaa blogikirjoituksen aiheesta ja jakaa vastauksen kysymykseen muillekin.

Voit myös koota itsellesi aihelistan, josta poimit aiheen aina, kun on aika kirjoittaa uutta sisältöä. Tämä helpottaa kirjoittamisen aloittamista ja pitää blogisi aiheet monipuolisina. Hyviä ideoita voi syntyä asiakaskeskusteluista, alan uutisista tai ajankohtaisista trendeistä. Kun pidät kirjaa ideoista, kirjoittaminen blogiin muuttuu suunnitelmallisemmaksi eikä kirjoitusblokki pääse yllättämään.

Tyhjän ruudun syndrooma

Aloita blogin kirjoittaminen, vaikka tuntuisi, ettei ole mitään kirjoitettavaa. Kirjoita kaikki, mitä valitsemastasi aiheesta tulee mieleen – älä vielä mieti täydellisyyttä tai rakenteita. Anna ajatusten virrata vapaasti ja kirjoita ilman itsekritiikkiä. Kun saat tekstin ulos, voit alkaa muokata sitä, jäsentää sisältöä ja poistaa turhaa toistoa. Usein kirjoittamisen vaikein vaihe on juuri aloittaminen, mutta kun pääset vauhtiin, sanat alkavat asettua paikoilleen luonnostaan.

Pian huomaat, että sinulla on artikkeli valmiina. Jos jokin kohta tuntuu tyhjältä, voit täydentää sitä uusilla näkökulmilla tai etsiä lisätietoa tukemaan ajatuksiasi. Voit myös palata tekstin pariin myöhemmin tuorein silmin ja viimeistellä sen rauhassa. Tärkeintä on aloittaa – muokata voi aina myöhemmin.

Vinkki: Kokeile rohkeasti tekoälyä sisällön ideoinnissa. Pyydä tekoälyä luomaan tekstillesi runko, jonka pohjalta sinun on helpompi alkaa kirjoittamaan.

Työstä useampana päivänä

Jos et saa valmista yhden päivän aikana, jaa kirjoittaminen useammalle päivälle. Kirjoita ensimmäisenä päivänä mieleen tulevat ideat ranskalaisin viivoin ja työstä seuraavana päivänä ideat tekstiksi ja kappaleiksi. Oikolue ja hio tekstiä vielä kolmantena päivänä ja etsi kirjoitukseen sopiva kuva. Näin ehdit tehdä kirjoituksen muiden töiden ohessa ilman, että se tuntuu liian suurelta urakalta.

Muista tarkistaa myös otsikon houkuttelevuus ja sivun osoite. Hyvä otsikko houkuttelee lukijoita klikkaamaan ja auttaa hakukonenäkyvyydessä. Sivun osoitteen kannattaa olla lyhyt ja selkeä, jotta se on helppo jakaa. Kun viimeistelet tekstin huolellisesti ja panostat yksityiskohtiin, blogikirjoituksesi on tehokkaampi ja tavoittaa paremmin oikean yleisön.

Teetä avainsanatutkimus ja saa ideoita blogikirjoituksiin

Avainsanatutkimus ei ainoastaan paranna verkkosivustosi hakukonenäkyvyyttä, vaan se on myös loistava tapa saada ideoita blogikirjoituksiin. Kun tiedät, mitä asiakkaasi etsivät Googlesta, voit kirjoittaa juuri niistä aiheista, joihin he kaipaavat vastauksia. Tämä tekee blogistasi paitsi hyödyllisen lukijoille ja myös parantaa sivustosi sijoituksia hakukoneissa.

Erityisesti long tail -avainsanat, eli pidemmät ja tarkemmat hakulauseet, ovat arvokkaita blogikirjoitusten aiheiden löytämisessä. Esimerkiksi sen sijaan, että kirjoittaisit yleisellä tasolla ”koiralle hoitaja”, voit keskittyä tarkempaan aiheeseen, kuten ”koiralle hoitaja loman ajaksi”. Tällaiset aiheet eivät ainoastaan houkuttele oikeaa kohdeyleisöä, vaan niillä on myös vähemmän kilpailua hakukoneissa, mikä parantaa näkyvyyttäsi.

Jos haluat varmistaa, että blogisi tavoittaa oikean yleisön, autan mielelläni sinua löytämään parhaat avainsanat, joilla blogikirjoituksesi ja verkkosivusi sijoittuvat korkeammalle Googlessa. Hakukoneoptimoinnilla voimme tehdä sivuillesi avainsanatutkimuksen lisäksi esimerkiksi kilpailija-analyysin ja sisältösuunnitelman.