Laita viestiä mari@internesia.fi | Kotisivut, verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja koulutus  – Internesia – Lahti

Lisää vanhan tietokoneesi nopeutta SSD-levyllä

Lisää vanhan tietokoneesi nopeutta SSD-levyllä - Internesia

Artikkelin sisältö

Kovalevy kuin kovalevy, vai mitä? No ei ihan. 🙂

Mikä on SSD-levy? Miten se eroaa HDD-levystä?

Perinteinen pyörivä kiintolevy (HDD) on tavallinen pysyvänmuistin tallennusväline tietokoneessa. Eli tieto ei häviä, kun tietokone sammutetaan, toisin kuin keskusmuistin sisältö, joka on tarkoitettu vain käynnissä olevien ohjelmien käyttöön. Kovalevy koostuu magneettipintaisista metallikiekoista. Luku/kirjoituspää vastaanottaa tietoja samalla kun kiekot pyörivät kotelon sisällä.

SSD-levy tekee samat asiat kuin HDD-levy (tallentaa tiedot pysyväismuistiin, käynnistää koneesi), mutta magneettipintaisten metallikiekkojen sijasta se säilyttää tiedot toisiinsa liitetyillä flash-muistipiireillä, myös silloin kun tietokone ei ole päällä. Esimerkiksi USB-muistitikuissa käytetään flash-muistipiirejä. SSD-levyn flash-muistipiirit kuitenkin eroavat USB-muistitikkujen muistipiireistä tyypiltään ja muistin nopeudella. SSD-levyt ovat nopeampia ja luotettavampia kuin USB-muistitikuissa käytetty vastaava tekniikka. Tämän vuoksi ne ovat myös kalliimpia.

Miksi hankkisin SSD-levyn?

Nopeus on SSD-levyn valtti. SSD-levyllä varustettu tietokone käynnistyy sekunneissa, vähintään alle minuutissa. HDD-levy on hitaampi myös normaalissa käytössä, SSD-levy käynnistää ohjelmia nopeammin ja on muussakin käytössä nopeampi.

Pirstalloituminen on historiaa. SSD-levy ei pirstalloidu, joten sitä ei tarvitse myöskään eheyttää. Tämä myös vaikuttaa SSD-levyjen nopeuteen.

Kestävyys on SSD-levyssä parempi, koska siinä ei ole liikkuvia osia. SSD-levy pitää tietosi tallessa suuremmalla todennäköisyydellä, vaikka tiputtaisit vahingossa läppärilaukkusi lattialle.

Ulkoinen koko on myös SSD-levyn etu. Koska siinä ei ole liikkuvia kiekkoja, jotka ovat tietyn kokoisia, siitä voi tehdä kooltaan pienemmän. SSD-levyt tulevat varmasti vielä tulevaisuudessa pienenemään kooltaan entisestään, kun kannettavat muuttuvut entistä ohuemmiksi.

Äänettömyys – Ihana hiljaisuus. Koska SSD-levyt eivät ole mekaanisia, ne eivät käytännössä pidä ollenkaan ääntä. Äänettömyydessä ne voittavat hiljaisimmatkin HDD-levyt mennen tullen.

Miten valitsen sopivan SSD-levyn?

Koska SSD-levyt ovat vielä melko kalliita, kannattaa hankkia SSD-levy tietokoneen käynnistysosiota varten ja säilyttää muut tiedot toisella HDD-levyllä. Kun olet hankkimassa SSD-levyä selvitä ensin nykyisen koneesi käynnistysosion koko (Windowsissa C-asema) ja valitse sitten samankokoinen tai hieman isompi SSD-levy.

Jos koneesi on kannettava, niin joudut hankkimaan isomman SSD-levyn, jotta saat kaikki tiedot mahtumaan kovalevylle, koska useimpiin kannettaviin ei mahdu kahta kovalevyä (SSD-levy käynnistykseen ja toinen kovalevy omien tiedostojen tallentamiseen).
Kiinnitä valinnassa huomiota myös (Googleta):

  • Valmistajan laadukkuuteen
  • SSD-levymallin saamiin arvosteluihin ja testituloksiin
  • SSD-levyn kestoikäarvioon (halvimmissa 3 vuotta, pro-sarjan levyissä 10 vuotta…)
  • SSD-levyn luku- ja kirjoitusnopeuteen

Mistä voin hankkia SSD-levyn?

Suosi suomalaista. 🙂

Esimerkiksi mahdolliset takuukorjaukset tai palautukset on helpompi hoitaa suomalaisen kuin ulkomaalaisen toimijan kanssa.

Itse tilasin juuri PC-koneeseeni SSD-levyn Verkkokauppa.comista. Päädyin hankkimaan Samsung 850 EVO SSD 250 Gt 2,5″ SATA3 -levyn, koska Samsung on luotettava valmistaja ja levy on saanut hyvät arvosanat. Asennan SSD-levyn käynnistyslevyksi ja säilytän muut tiedot vanhalla HDD-levylläni. Olen tehnyt näin jo toisen PC-koneeni kanssa, ja ero käynnistyksessä on kuin yöllä ja päivällä. En malta odottaa että saan toisenkin koneeni käyntiin muutamassa sekunnissa, aiemman useamman minuutin sijaan.

Jos olet aiemmin asentanut tietokoneita, on SSD-levyn vaihto helppoa. Jos taas et osaa hommaa itse, ota yhteyttä oman alueesi tietokonehuoltoon, he auttavat sinua levyn vaihdossa.

Jaa vinkkejä muillekin!